1 juni 2021

Zeeuwen met een missie: Familie Geense

De familie Geense uit Kapelle, bestaande uit vader Marien, moeder Marieke en hun twee kinderen Nathan en Chloé, hoopt in 2022 uitgezonden te worden naar Papoea, Indonesië. De missie is om namens MAF (Mission Aviation Fellowship) vrijwilligerswerk te verrichten. Om precies te zijn: onbereikbare gebieden moeten bereikbaar worden gemaakt met behulp van vliegtuigen. Het gaat onder meer om humanitaire hulp en evangelieverspreiding.

 

Op bezoek bij MAF

Het verlangen om meer voor de naaste te kunnen betekenen is er al een paar jaar. Marieke: “Eigenlijk speelde het al langer in ons hoofd, maar twee jaar geleden werd het echt concreet. We vinden het belangrijk dat je niet alleen in je eigen bubbel blijft hangen, maar dat je ook andere mensen helpt daar waar het kan.” Marien bevestigt dat het plan om te kiezen voor deze missie niet over een nacht ijs is gegaan. “We zijn christen en geloven in een God die ons oproept de naaste lief te hebben als jezelf. Dat geldt hier in Nederland; maar zeker ook voor de naaste verder weg, in nood of grote afhankelijkheid. Vanuit dat perspectief hebben we lang nagedacht en gezocht naar waar onze toekomst ligt. In januari vorig jaar zijn we bij MAF in Teuge (Gelderland) op bezoek geweest. Daar hebben we een fijn gesprek gehad en ondervonden we dat de missie en visie van de organisatie goed aansloot bij dat ‘lief hebben en dienen van je naaste’. Vanaf dat moment voelen we ons geroepen te gaan naar waar we nodig zijn en zo iets te kunnen delen van Gods liefde.”

 

IT

Marien is al jaren werkzaam als manager in de IT. Het was voor MAF dan ook een logische keuze om zijn gezin te selecteren voor deze missie. “Jaarlijks maken er zo’n tweeduizend bedrijven gebruik van de vliegtuigen van MAF. Dat is een enorme logistieke operatie. Ik merkte al gauw op dat er nog zoveel winst valt te behalen op het gebied van IT. Dat varieert van software in vliegtuigen die van tijd tot tijd geüpdatet moet worden tot het verzorgen van internet op scholen en kerken. Maar uiteindelijk draait het allemaal om gebieden bereikbaar te maken. Waar je normaal vijf dagen loopt onder lastige omstandigheden door de jungle moet een vliegtuig ervoor zorgen dat diezelfde afstand in twaalf minuten kan worden afgelegd.”

 

Engeland

Het gezin heeft de wens om minimaal vier jaar in Indonesië te verblijven. Marien geeft aan dat voordat het zover is een lang voorbereidingstraject moet worden ingegaan. “In september gaan we voor drie maanden naar een missionaire school in Engeland net iets boven Londen. Daar krijgen we een stukje toerusting vanuit de Bijbel en les over het omgaan met een andere cultuur. Het is natuurlijk juist onze bedoeling dat je onderdeel wordt van de cultuur die er in Indonesië is. Bij thuiskomst in Nederland krijgen we te horen of er voldoende financiële steun is waarna MAF akkoord geeft voor onze reis naar Indonesië.”

 

Hobbels

Het gezin is momenteel bezig om gefaseerd beslissingen te nemen over de toekomst. In afwachting van de financiële status voor de reis moeten er grote keuzes worden gemaakt. Marieke: “Dat houdt bijvoorbeeld in dat we ons huis hier moeten achterlaten. De kinderen moeten straks ook afscheid nemen van hun vriendjes en vriendinnetjes en de fijne school waar ze het erg naar hun zin hebben. Maar ook het opzeggen van Marien zijn baan is best een stap omdat daarmee je financiële zekerheid ineens wegvalt. Dat zijn natuurlijk echt dingen die impact hebben op ons en de kinderen.” Marien vult zijn partner aan op dat punt. “De school die we hadden geregeld in Engeland ging niet meer door na de Brexit. Dat moeten we nu anders invullen. Toch zien we dit puur als hobbels die bij dit proces nou eenmaal horen. We hebben er zin in om in Papoea te gaan helpen.”

 

Thuis Front Commissie
Bij de emigratiereis naar Indonesië hoort een prijskaartje. Het gezin Geense heeft daarom een Thuis Front Commissie (TFC) opgezet met verschillende mensen uit Kapelle en omstreken om ze te helpen om de uitzending mogelijk te maken. “MAF heeft een steunfonds voor ons geopend en die valt ook onder hun verantwoordelijkheid. Via de TFC zoeken we mensen die een toezegging willen doen om ons financieel te ondersteunen. Daarnaast brengen ze belangrijke informatie naar ons over met betrekking tot de reis. Zelf maken we ook een nieuwsbrief waarbij de boodschap voor onze missie centraal staat”, volgens Marien. De familie heeft een penningmeester aangesteld die ze op de hoogte houden van de financiële status. Begin december wordt het duidelijk of er voldoende inkomsten binnen zijn gekomen en dan staat de missie een paar weken later op de planning. “Onze vertrekdatum ligt rond 1 januari. Eerst gaan we dan naar Amerika. Ook omdat MAF Amerika ons uitzendt. Daar gaan we eerst langs voor een kennismakingsgesprek met de organisatie. Daarnaast leren we meteen het IT-team kennen. Hierna reizen we door naar Java om daar voor een jaar een taalstudie te volgen. Als die eenmaal achter de rug is kunnen we aan de slag in Papoea.”

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten