Afbeelding
Foto: Gertie De Boey

“Mooi om te zien dat mensen deze investering durven doen en hoe gezamenlijkheid en innovatie samenkomen”

Voorpagina

Wil jij weten waar het eten dat op je bord ligt vandaan komt? Of nog een stap verder: wil je je eigen boerderij, inspraak hebben in het teeltplan en meewerken? Herenboerderij Hoeve van der Meulen in ’s-Heer-Abtskerke maakt het mogelijk. Bestuurslid Huub Beelen bezocht vijf jaar geleden Herenboeren Wilhelminapark in Boxtel en werd gegrepen door het idee. Twee jaar geleden startte hij samen met anderen met de oprichting van een herenboerderij in de regio Goes. Nu is het eindelijk zover: biologische varkens zijn druk bezig met het verwijderen van onkruid, tractoren rijden over het land en binnenkort wordt er gezaaid.

Een Herenboerderij is een coöperatie van leden die samen eigenaar zijn van een boerderij en met de boer in loondienst, Just Hamming in dit geval, de koers uitzetten. Herenboerderij Hoeve van der Meulen telt nu 186 leden en kan doorgroeien tot 230. “Iedere week sluiten er nieuwe mensen aan. Zeker nu het concreet wordt, gaat het hard”, zegt bestuurslid Hans de Win. “Het sociale aspect is een van de belangrijkste redenen om in te stappen voor mensen. We doen dit echt samen en wat we doen, doet er toe en heeft grote impact op ons leven. We kunnen onze kinderen en kleinkinderen laten meehelpen en laten zien waar onze voeding vandaan komt. Ik vind het mooi om te zien dat mensen deze investering durven doen en dat gezamenlijkheid en innovatie op deze manier samenkomen.” 

No-dig methode 
Op twintig hectare grond worden groenten en fruit geteeld. “Alles op een innovatieve en zo groen mogelijke manier”, vertelt Huub. “We starten volgend jaar met de no-dig methode, waarbij je teeltbedden aanlegt zonder te spitten. Het duurt een jaar voor deze teeltbedden aangelegd zijn, dus doen we het op dit moment nog op de klassieke, biologische manier.” Hans: “Op zo’n teeltbed kan geen tractor rijden, het is als het ware een moestuin van 3,5 hectare. Dit kun je dus alleen maar doen als je veel handjes hebt.” “Het doel is dat huishoudens zestig procent van hun voeding op deze eigen boerderij produceren”, legt Huub uit. “Uiteraard hebben we een startkapitaal nodig, dus legt ieder huishouden dat zich inschrijft 2000 euro in. Ook betalen de leden contributie, waarvoor ze producten in de plaats krijgen. Daarvoor heb je dus dagelijks vers, duurzaam en natuurgedreven circulair eten. Zonder plastic. Leden krijgen naast de producten, ook medegebruik van het terrein, een heerlijke plek om te zijn, zijn deel van een actieve gemeenschap en kunnen deelnemen aan activiteiten.”

Betrokken en enthousiast
“Iedereen is betrokken, maar niet iedereen staat op het land. Je kunt ook meehelpen met het samenstellen van de groentepakketten of koffie schenken”, vertelt Hans. “Het is fijn om te zien hoe enthousiast iedereen is. Meer dan de helft van onze leden is actief in een werkgroep en dat is veel in vergelijking met andere Herenboerderijen. We hebben niet alleen een boer die veel weet, maar ook leden die samen veel weten. Dat gaat iets opleveren wat nu nog niet te voorspellen is. Als mensen na drie jaar zeggen dat ze blijven, hebben we het goed gedaan. Het is super intensief op dit moment en we moeten alles uitproberen met elkaar, dus je moet lef hebben om hier in te stappen. Nieuwe leden zijn nog steeds welkom, maar als het ledenaantal zo blijft groeien, moeten we op een gegeven moment met een reserveringslijst gaan werken. Mensen kunnen dan een plaats reserveren per januari 2025, wanneer we weer met een nieuw teeltplan starten.”

Meer informatie? Kijk op hoevevandermeulen.herenboeren.nl.

Digitale krant