Afbeelding
Foto: Unsplash

Nisse organiseert weer traditionele Zakloop

Vertier op eigen eiland

Nisse - Op zondag 26 november organiseert Nisse weer de traditionele Zakloop voor geïnteresseerde hardloop-atleten. De Zakloop bestaat uit een halve marathon van 21,1 km (Grote Zakloop), een trimloop over 7,3 km (Kleine Zakloop) en een loopje van 2,1 km voor de jeugd (Mini-Zakloop). Alle lopen hebben het dorpsplein van Nisse als start- en finishplaats. De twee langste afstanden voeren de lopers over verharde en onverharde dijken en polderwegen, ten noorden, westen en zuiden van het dorp. 


Het programma ziet er als volgt uit: om 12:15 uur start de Mini-Zakloop, om 13:00 uur start de Grote Zakloop en om 13:15 uur start de Kleine Zakloop. De organisatie is in handen van het plaatselijk Comité De Zaklopers en de Goese atletiekvereniging AV’56. Het parcours van de Grote Zakloop beslaat een groot deel van de Zak van Zuid-Beveland. De Kleine Zakloop gaat deels over hetzelfde parcours, maar dan met een inkorting. De Mini- Zakloop blijft in Nisse.

Zak van Zuid-Beveland
De Zakloop ontleent zijn populariteit vooral aan de mooie natuur- en landschapselementen. De Zak van Zuid-Beveland is een verzameling van kleine en grotere polders, die van elkaar gescheiden zijn door binnendijken. Het is de afgelopen duizend jaar uitgegroeid tot een gerespecteerd natuurgebied. De Zak is daarom door de overheid aangewezen als Waardevol Cultuurlandschap (in 1994) en als Nationaal Landschap (2005). De organisatie van de Zakloop vraagt daarom altijd aan deelnemers, toeschouwers en supporters om respect te hebben voor de natuur van de Zak en geen afval achter te laten.

Inschrijving
Ten opzichte van voorgaande jaren is de inschrijvingsmethodiek wat aangepast. Voorinschrijven is mogelijk tot en met donderdag 23 november. Na-inschrijven kan verder nog tot en met zondag 26 november 11:00 uur, maar dan tegen een hoger tarief. Ter plekke inschrijven is niet mogelijk. Leden van AV’56 mogen gratis meedoen (mits ze vóór 23 november inschrijven). Alle informatie voor de deelnemers is te vinden op www.zakloop.nl.

Digitale krant