7 januari 2021

Verhalen uit Landschapspark Borsele: Bij iedere slok wijn proef je de regio

Het is een verborgen pareltje in Landschapspark Borsele, Wijndomein En Passant. De naam betekent letterlijk ‘als bijzaak’ en dat typeert gelijk de gedrevenheid en de passie van André Vink, die als hobby het wijndomein heeft opgezet. Midden in de polder bij Driewegen ontmoeten we André, wijnproducent en eigenaar van En Passant. Het voormalig fruitbedrijf aan de Weltevredendijk is ruim 22 jaar in zijn bezit. Na het opzetten van de minicamping en de stalling voor paarden, blijft er een deel van het perceel leeg. De ondernemersgeest van André komt in 2005 naar boven en in dat jaar plant hij zijn eerste zestig druivenplanten van verschillende rassen. Het experimenteren begint en ondertussen heeft hij zijn kennis uitgebreid. ‘’De grond mag niet te nat zijn, want een druivenplant houdt niet van natte voeten. Doordat ze diep wortelen nemen ze vanzelf grondwater op en dat is voldoende. De planten staan in een beschutte polder en hebben hierdoor weinig last van harde wind. Door het coulisselandschap is de temperatuur goed en dat is typerend voor Landschapspark Borsele. Je kiest dus eerst welk ras het meest geschikt is voor het Nederlandse klimaat en de grond waarop je wilt verbouwen. Pas daarna ga je lekkere wijn maken.’’ Zeeuwse bodem Een ‘lekkere wijn’ is voor iedereen verschillend, maar voor een goede droge wijn ben je bij En Passant op het juiste adres. Het meest unieke aan de wijnen is de herkomst, 100% van Zeeuwse bodem. Zodra het over de herkomst gaat is André trots: ‘’Tegenwoordig hebben we mooie druivenrassen die we in het landschapspark kunnen verbouwen. Door mijn ervaring in de teelt en de adviezen vanuit de wijnbouw weet ik dat mijn druiven van zichzelf al ontzettend smaakvol zijn.’’ Beleving De passie van André is uitgegroeid tot een uitgebreid wijndomein met een flink assortiment, bestaande uit wit, rood, rosé en een mousserende wijn. Naast de verkoop in de polder, zijn de wijnen ook verkrijgbaar bij verschillende ondernemers. Om zijn product zo Zeeuws mogelijk te houden serveert hij bij proeverijen gerechtjes van Zeeuwse ondernemers uit dezelfde streek. Een verhaal waarbij de beleving uit de regio bij iedere slok terugkomt. De wijntip van André voor de feestdagen? De nieuwe mousserende wijn uit de oogst van 2019. Zeer geschikt om mee te proosten tijdens het kerstdiner of de jaarwisseling. Meer informatie en contactgegevens via de website: detoffepeer.com

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten