Afbeelding
Foto: Gertie De Boey

“Ik kan er al mijn creativiteit in kwijt”

Lokale ondernemer

Heidi Joosse haar passie voor het bakken van taarten werd zo’n vijftien jaar geleden aangewakkerd tijdens een vrijgezellenfeest workshop. “We maakten toen maar een basistaart, maar ik vond het zó leuk dat ik er thuis hobbymatig mee verder ben gegaan”, vertelt ze. Op een gegeven moment vroegen steeds meer vrienden en familie om een taart te maken en zo ontstond tien jaar geleden Taarten van Heidi.

Heidi besloot van haar hobby haar werk te maken. “Ik heb per toeval mijn passie ontdekt. Mijn vader werkte vroeger als banketbakker, voordat hij een carrièreswitch maakte, dus ik was er thuis wel mee bezig. Maar ik had nooit het plan om hem op te volgen.” Taarten van Heidi verhuisde van de keuken naar de garage en in oktober 2021 naar Dorpshuis Baarland The Cameronian. Heidi combineert nu de exploitatie daarvan met haar taartenbakbedrijf.

Bijzondere bruidstaart 
“Het leukste aan mijn werk? Die enthousiaste kindergezichtjes wanneer ze hun verjaardagstaart zien. Dan smelt ik écht”, vertelt de onderneemster met een glimlach. “Dat klanten tevreden zijn én blijven terugkomen, geeft me veel voldoening. Sommige mensen komen ieder jaar weer om een taart, dat is heel leuk. En dat nieuwe klanten dankzij mond-tot-mondreclame bij mij komen, doet ook goed.” Haar mooiste creatie tot nu toe? “De bruidstaart van mijn broer. Die was groot, met twee pauwen, waarvan de staarten helemaal rondom naar beneden liepen. Ik was er een paar dagen mee bezig, maar het eindresultaat mocht er zijn.”

Geen concurrentie 
Taarten worden steeds gekker, geeft Heidi aan. “Tegenwoordig kan alles erop, zelfs speelgoed, en dat vind ik juist leuk. Het is een uitdaging en ik kan er mijn creativiteit in kwijt”, legt ze uit. “Wel wil ik niet té veel, want daar heb je ook weer het juiste materiaal voor nodig. Ik wil het bij mezelf houden: dripcakes en werken met snoep en kleur vind ik leuk. Als klanten vragen om een taart waarvoor ik niet het geschikte materiaal heb, ga ik samen met hen op zoek naar een oplossing. Soms stuur ik mensen dan door naar collega’s. Concurrentie is er niet, je moet elkaar helpen.”

‘Gewone’ appeltaart
Heidi bakt met gemak veertien taarten in een weekend. “Of ik in mijn vrije tijd ook nog bak? Mijn zoon houdt niet zo van taart, dus voor zijn verjaardag maak ik donuts of brownies. Verder vind ik een gewone kwark- of appeltaart net zo lekker om te maken.”

Als het dorpshuis in Baarland volledig opgeknapt is, wil Heidi dat mensen gezellig een theetje of koffietje kunnen komen drinken, mét een zelfgemaakt stukje taart.

Tekst: Gertie De Boey

Digitale krant