Afbeelding
Foto: Destiny van Geffen

“Werken met letters; ik heb nooit iets anders gedaan”

Lokale ondernemer

Jeroen van de Vijver noemt zichzelf letterzetter. Met zijn bedrijf De Letterzetters is hij met name actief in Heinkenszand, Kapelle en Goes met -inderdaad- letters zetten. Grafisch werk dus, in de vorm van gevelreclame, autobelettering, reclameborden, stickers en nog veel meer. “Ik maak elke dag mooie dingen. Daarom heb ik eigenlijk ook nooit iets anders gedaan. Ik geniet van dit werk. Bij de oplevering van een nieuw bedrijfspand bijvoorbeeld kom ik als laatste in de rij. Alles is al opgeruimd en ik kom het met onze letters mooi maken.”

Tekst: Caroline Houmes


Kleur aanbrengen 
Nooit iets anders gedaan, klopt overigens niet helemaal. Juist doordat hij als veertienjarige jongen in de verfgroothandel van zijn oom ging werken, ontdekte hij het grafische vak. “Het werk dat ik daar deed, beviel me maar ten dele. Ik had er een hekel aan dat ik er vieze handen van kreeg. Ik werd toen doorverwezen naar een beletteringsbedrijf. Daar ontdekte ik dat ik ook kleur kon aanbrengen, zónder vieze handen te maken. Ik heb daar veel vakantiewerk gedaan. Toen ik eenmaal een vervolgopleiding kon kiezen, werd dat de opleiding Signmaker aan het Markiezaat College in Bergen op Zoom. Die opleiding was nieuw toen, wij waren de eerste lichting.”

Zelfstandig ondernemer
Na enkele jaren bij diverse beletteringsbedrijven te hebben gewerkt, maakte Jeroen langzaam maar zeker de stap naar volledig zelfstandig ondernemerschap. “Natuurlijk deed ik wel eens iets voor vrienden en bekenden. Daarom besloot ik zeven jaar geleden om een dag minder bij mijn werkgever te gaan werken en mijn eigen bedrijf te beginnen. Die ene dag was snel gevuld met opdrachten, dus kwam er een tweede dag bij en zo verder. Inmiddels werk ik misschien wel zeventig uur per week en doe ik niets anders. Het is zo druk dat ik een samenwerking overweeg.”


Foto: Destiny van Geffen

Alles in eigen hand
De kracht van zijn bedrijf is volgens Jeroen dat hij alles in eigen hand heeft. “Met één medewerker -ikzelf- zijn de lijnen automatisch kort. Dat betekent dat ik alles zelf doe. Ik ga ter plaatse kijken, maak een ontwerp en breng het aan. Daardoor weet ik wat er kan en wat er niet kan.” Wat dat laatste betreft, breiden de mogelijkheden steeds meer uit. Dat betekent voor Jeroen dat hij naast belettering in de breedste zin van het woord, ook veel werkt met folie. Het wrappen van auto’s, keukens en boten behoort inmiddels ook tot zijn werkzaamheden. “Ik doe alles met veel plezier en juist de afwisseling maakt het leuk. Het mooiste om te doen? Voor een lokale ondernemer de uitstraling opfrissen, van een nieuw logo tot de belettering van de winkel en de auto. Dat is gaaf om te doen.”

Digitale krant