Afbeelding
Foto: Caroline Houmes

“Van nieuw tot een tweede leven in de paardensport”

Lokale ondernemer

Liefde voor paarden voelt Agnes Douw al haar hele leven. Toch duurde het tot haar tweeënveertigste voordat ze haar eerste paard kocht. Enkele jaren later startte ze Op de Bok. Eerst als bedrijf voor huifkarritten en kinderfeestjes met pony’s. Inmiddels is Op de Bok gespecialiseerd in met name tweedehands ruiter- en mensport artikelen. Wie de winkel aan de Schouwersweg in Heinkenszand binnenstapt, staat versteld van het enorme assortiment. “We hebben geen gebrek aan spullen, maar wel plaatsgebrek”, vertelt Agnes lachend.

Tekst: Caroline Houmes


Als klein meisje droomde Agnes van een eigen paard, maar meer dan deelnemen aan de ponyclub in Middelburg kreeg ze niet voor elkaar. Haar ‘paardenliefde’ verdween op de achtergrond toen ze opgroeide, trouwde, ging werken en twee kinderen kreeg. Pas toen ze met haar gezin een camping bij een manege boekte, begon het weer te kriebelen. “Eenmaal thuis ging ik op paardrijles en kocht ik mijn eigen paard, Billy. Door omstandigheden kwam ik in ‘s-Gravenpolder terecht. Daar begon ik met huifkarritten, een ponyclub en kinderfeestjes. De naam Op de Bok ontstond in die periode.”

Goed bereikbaar
De boerderij waar Agnes op dat moment woonde, bood alle ruimte voor een verkoopmiddag. Daarvoor vroeg ze vrienden en bekenden of zij nog tweedehands paardrijspullen wilden verkopen en ze ging van start. “Die middag was erg geslaagd. Tegen iedereen zei ik dat ze konden laten staan wat nog niet verkocht was. Daarvoor zou ik later weer een verkoopdag organiseren. Zo ontstond langzaam het idee voor deze tweedehandswinkel. Na drie jaar in Kapelle actief te zijn geweest, ben ik in 2016 met de winkel verhuisd naar Heinkenszand. Een perfecte locatie, vlakbij de A58 en dus goed bereikbaar vanuit de Bevelanden, Walcheren en Zeeuws-Vlaanderen.”

Ruime collectie
Het assortiment van Agnes is enorm breed, zowel wat betreft artikelen als prijzen. “Ik wil iedereen kunnen bedienen, dus ook mensen met een kleine beurs. Daarom heb ik bijvoorbeeld ook paardrijbroeken met een vlekje of gaatje. Voor een ponykamp in de modder is dat prima.” Wie goed om zich heen kijkt, ziet zadels, tuigen, halsters, broeken, laarzen en dekens. “Mensen brengen hun producten in en ik verkoop het. Van de opbrengst gaat zeventig procent terug naar de inbrenger. Ik ben zuinig op de inbrengers, want zonder hen geen tweedehands. Tweedehands artikelen horen bij deze tijd. Verder ben ik er trots op dat deze winkel voor een groot aantal mensen van betekenis is geworden. Sommigen komen zelfs gewoon een paar uur snuffelen. Heerlijk toch?”

Digitale krant