20 mei 2021

Kapotte spullen krijgen tweede leven door Repaircafé Borsele

Jan Collignon en Tonny Pekaar zijn beiden lid van de werkgroep Educatie binnen de Seniorenraad in de gemeente Borsele. Een zelfstandige raad die bijdragen aan het oplossen van knelpunten en hun eigen kennis en vaardigheden daarvoor inzetten. Daarbij wordt er goed geluisterd naar de behoeften van ouderen binnen de gemeente. Zo werd er een aantal maanden geleden ook het signaal opgepakt om een Repaircafé op te richten.

Ze beginnen hun verhaal met de motivatie om vrijwilligerswerk te doen, want zonder vrijwilligers geen Repaircafé. Dan hebben ze meteen een knelpunt te pakken. Volgens Tonny is het lastig om vrijwilligers te vinden, zeker in deze coronaperiode. Jan en Tonny hebben allebei een ander verhaal, maar eigenlijk komt het op hetzelfde neer. Voordat ze zich aansloten als vrijwilligers wilden ze graag mensen leren kennen en iets betekenen binnen de gemeente waar ze woonachtig zijn. Jan: ‘’Ik kom oorspronkelijk niet uit Zeeland. Toen ik hier kwam wonen, moest ik kennis gaan maken met mensen. Ik ben begonnen met appels plukken en sindsdien is het balletje gaan rollen.’’ Tonny heeft jaren gewerkt in Zierikzee en woonde in Heinkenszand. Ze merkte als je in de ochtend naar je werk gaat en ’s avonds thuiskomt, je weinig mensen tegenkomt of echt kent. ‘’Via kennissen kwam ik bij de Seniorenraad terecht en dan leer je steeds meer mensen kennen, hartstikke leuk.’’

Terwijl Jan en Tonny gezellig kletsen over hun vrijwilligerscarrière, beginnen ze te vertellen over het ontstaan van het Repaircafé. Jan: ‘’Het initiatief bestaat al langere tijd in Nederland, zelfs in Zeeland. Op dit moment is het nog in de opstartfase en zijn we bezig met het regelen van de locatie en zijn we hard op zoek naar vrijwilligers.’’ Op de vraag of ze zelf ook gaan helpen in het café, schieten ze in de lag. ‘’Nou, zo handig ben ik niet hoor’’, lacht Tonny. Maar al pratend over het sleutelen aan een droger en een broodrooster, komen ze erachter dat ze handiger zijn dan gedacht. ‘’Wie weet sluiten we toch wel aan als ‘klussers’ in het café.’’

Voordat het Repaircafé Borsele opengaat, moeten de coronamaatregelen dit toelaten. Tot die tijd kunnen geïnteresseerde toekomstige vrijwilligers, met bijvoorbeeld een technische achtergrond, terecht bij de Seniorenraad om zich aan te melden. Pas dan kunnen inwoners binnen de gemeente hun kapotte huishoudelijke apparaten langsbrengen om het een tweede leven te geven. En Jan en Tonny? Die zorgen dat het goed wordt gecoördineerd en dat er tijdens de openingsuren een lekker bakje koffie klaarstaat voor alle vrijwilligers.

Bent u ouder dan 55 jaar, woonachtig in de gemeente Borsele en heeft u interesse om vrijwilliger te worden? Het Vrijwilligershuis voorziet u graag van meer informatie.

Via: Dennis Walhout: 0113 31 19 51. E-mail: seniorenraad@Vrijwilligershuis.nl. Of Liliane Schoone (voorzitter): 06 51 25 79 14. E-mail: liliane.schoone@kpnmail.nl.

 

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten