Afbeelding
Foto: Kees van Damme

Postbezorging in de vorige eeuw in Heinkenszand

Historie

In de PZC van 27 januari j.l. lazen we dat er in Kloetinge grote problemen zijn met de bezorging van de post en in het uitgebreidere artikel van 17 februari vernamen we hoe ondergewaardeerd de hedendaagse postbezorgers zich voelen. 

We doken weer in de krantenknipsels die Janna van Damme-Nijsse heeft verzameld en ingeplakt en vonden verhalen van postbodes die in de jaren zestig en zeventig de post in Heinkenszand bezorgden. 

Door weer en wind
Postbode was in die tijd een eervol beroep. Zij kenden het dorp van haver tot gort en bezorgden de post dagelijks, behalve op zondag. Zelfs als het adres op een kaart of enveloppe onvolledig of nauwelijks te lezen was, kwam hij op de juiste plaats aan. De aanduiding ‘M. van Damme, landbouwer Heinkenszand’ was voldoende om de brief keurig op boerderij ‘Landlust’ in de bus te laten vallen. Door weer en wind kon je de postbodes met grote tassen op hun rug tegenkomen. Lopend en later met de fiets. Brievenbussen die aan de weg stonden waren er toen haast niet, de post werd aan de deur bezorgd. Dat betekende vaak vele meters extra lopen en het gevaar belaagd te worden door een kwaadaardige hond.

De drie musketiers 
Postbodes hadden ook een sociale functie, want vaak maakten mensen even een praatje met hen. Ze hielden sommige mensen een beetje in de gaten om te zien of het wel goed met hen ging en sloegen alarm als ze de situatie niet vertrouwden. Vooral ‘de drie musketiers’ Hannes Huissoon, Arie Hannewijk en Ko Verschiere waren bekende postbodes die er heel wat dienstjaren op hadden zitten en ook in het verenigingsleven actief waren. Hieronder kunt u het boeiende verhaal van een van hen lezen. Een andere belangrijke postbeambte was Maarten Huissoon, de oudere broer van Hannes. Hij was begonnen als postbesteller, maar beheerde later het postkantoor. Misschien sorteerde hij de binnengekomen post nog weleens, maar hij zat voornamelijk achter het loket van zijn kantoor in de Kerklaan, waar nu snackbar ‘De Beefeater’ zit. Hij was vaak behulpzaam bij het invullen van ingewikkelde formulieren.

Meer foto’s en verhalen op heinkenszand.info/uit-de-oude-krantenbak/

Tekst Els Bakker-van Damme, Kees van Damme en Jan Minnaard

Afbeelding
Digitale krant