19 november 2020

Het Portret: Rina Lockefeir

De Zeeuwse vrijwilligers van KiKa Zeeland zetten zich, ook in tijden van het coronavirus, in voor dit goede doel. Op verschillende manieren proberen ze gel op te halen om dit goede doel te steunen. Rina Lockefeir is vrijwilliger en maakt zelf kaarten. In deze tijden schrijft ze de kaarten ook en worden ze verzonden naar ouderen in verzorgingshuizen.

 

Hoe is het vrijwilligerswerk ontstaan?

‘’Ik ben op een gegeven moment gestopt met werken. Ik werkte altijd in de administratie en zei toen al: als ik stop met werken, dan ga ik vrijwilligerswerk doen en dat heeft dan niks met administratie te maken. Toen kwam ik bij een vriendin en hadden we het er zo over. Zij vertelde dat ze vrijwilligster was bij KiKa. Zij kan heel goed kleertjes maken voor bijvoorbeeld een BABY-born pop en die worden dan verkocht. Zij was er heel enthousiast over en vroeg toen aan mij of het misschien een idee was om mijn kaarten te doneren. Ik heb toen gebeld en die konden ze inderdaad goed gebruiken. Zo ben ik er een beetje ingerold, eerst met het maken van kaarten en buitenom het coronavirus sta ik achter de kraam op onder andere braderieën. Dat laatste vind ik ontzettend leuk om te doen.

 

Waarom heb je ervoor gekozen om juist vrijwilliger bij KiKa te worden?

‘’Eigenlijk via mijn vriendin, maar ook omdat het een ontzettend goed doel is. Ik heb ooit met een kraam bij de Goese Golf gestaan en daar was iemand van het hoofdkantoor van KiKa. Hij vertelde waarom KiKa zo hard nodig was, want de farmaceutische industrie doet onderzoek naar allerlei medicijnen. Naar verhouding zijn er te weinig kinderen die kanker krijgen, dus die onderzoeken kosten te veel geld. Daar was ik zo van onder de indruk. 1 op de 4 kinderen sterft aan kinderkanker en als ze genezen hebben ze soms op latere leeftijd nog altijd last van bijwerkingen van de kuren die ze hebben gehad, dus onderzoek is hard nodig. Daarom hoop ik met mijn zelfgemaakte kaarten een steentje bij te dragen.’’

 

Tijdens de coronacrisis kun je een pakje kaarten voor jezelf kopen of voor eenzame ouderen, hoe is dat idee ontstaan?

‘’Eigenlijk kwamen we op dit idee tijdens de eerste coronagolf. We verkochten toen niet veel en hebben we besloten om de kaarten, die we al langer hadden, te versturen naar ouderen in verzorgingshuizen. Hier zetten we dan een stempel in of een warme groet namens KiKa Zeeland. Deze kaarten leverden we dan bij verschillende tehuizen af en de medewerkers zorgden ervoor dat ze bij de mensen terecht kwamen. Nu, tijdens de tweede golf zaten we er opnieuw over na te denken en wilden we dat het ook iets voor KiKa zou opleveren. Sommige mensen geven aan dat ze zelf nooit kaarten versturen, maar dat ze het initiatief heel goed vinden. Ze kopen dan een pakje kaarten bij ons en wij zorgen dat ze bij de ouderen terecht komen. Ook kunnen de mensen die zelf kaarten maken, maar geen vrijwilliger zijn bij KiKa, hun kaarten doneren. Want in deze tijd zitten mensen veel thuis en dan ga je toch zoeken naar een hobby om bezig te blijven. Er zijn genoeg mensen die kaarten maken en aan ons doneren. Op den duur krijg je er zoveel binnen en omdat we ze nu niet goed kunnen verkopen, willen we ze toch een mooie bestemming geven door naar de ouderen te sturen.

 

Hoe reageren de ouderen?

‘’Wat wij van de medewerkers te horen krijgen, dat is dat de ouderen erg positief zijn. Ze vinden het heel leuk om een kaart te krijgen. De medewerkers beginnen dan bijvoorbeeld bij kamer 1 en stel er zijn 100 kamers, dan beginnen ze na de laatste kamer weer bij de eerste kamer. Het is dus voorgekomen dat ouderen meerdere kaarten hebben ontvangen. Zo proberen we zoveel mogelijk tehuizen langs te gaan.’’

 

Ben je een zelfgemaakte kaart een keer tegengekomen?

‘’Zeker! We verkopen ze ook aan kleine winkeltjes en soms herken ik een kaart. Dat is uiteraard heel leuk om te zien. Ik heb ook gehad, in de tijd dat we nog achter de kraam mochten staan, dat de mensen tussen de kaarten aan het bladeren waren en juist bij mijn kaart zeiden dat ze die ontzettend leuk vonden. Dat maakt mij wel trots, want het is voor mij gewoon een hobby. Op dit moment maak ik alleen Zeeuws gerelateerde kaarten en daar krijgen we ook veel leuke reacties op.’’

 

Wat zou je mensen, die nog twijfelen om vrijwilliger te worden, willen meegeven?

‘’Je kunt je bij Jannie Riemens aanmelden als vrijwilliger. Je krijgt dan meer informatie hoe je de doelstelling en visie van het goede doel op de juiste manier kunt uitdragen.

Als iemand iets aan je vraagt, dan moet je wel iets over KiKa kunnen vertellen. Er zijn ook mensen die bijvoorbeeld naar je kraam komen met verdrietige verhalen. Dat kan soms best indringend zijn om aan te horen en daarom is het wel fijn om iets moois te kunnen betekenen.

 

 

De kaarten bestellen kan via Jannie Riemens: kikazeeland@gmail.com of 0113-561630.

Ze kunnen bezorgd worden in de buurt van Goes en Heinkenszand of opgehaald worden op  een adres in Goes, Kamperland, Middelburg en Heinkenszand.

 

 

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten