Afbeelding
Foto: Maaike Schoenmaker

Binnenkijken in de monumentale woning van Ashley en Jozef in Veere

Gelezen in...

Wonen in een monument uit 1900 in het oude centrum van Veere. In een kleurrijk, gedurfd en eclectisch interieur. Ashley (35) en Jozef (39) den Hollander-Veraart creëerden van hun droom een thuis voor hun kinderen Noé (6), Yuna (3) en Sela (0). “Wij zijn huismussen, dus we hebben iedere euro in deze woning gestopt. Het is echt geworden zoals we voor ogen hadden: warm en gezellig”, vertelt Ashley.


Een groene keuken, paarse trap, oranje kast, behangpapier in verschillende printjes en veel accessoires. Het interieur van Ashley en Jozef is een lust voor het oog. Tel daar goede koffie en gevulde Zeeuwse bolussen met kleurrijke kopjes en bordjes bij op, en je begrijpt waarom dit dé locatie is voor familiefeestjes. “In dit huis mag geleefd worden”, vertelt Ashley. “Ik heb graag alles aan kant, maar als de kinderen thuis zijn, worden er hutten van kussens gebouwd en ligt de keukentafel vol knutselmateriaal.” Hoe ze als professioneel styliste dan toch haar woning houdt zoals ze wil? “Voor veel opbergruimte zorgen. Daar hebben we goed over nagedacht. Zo hebben we alle kasten op maat laten maken, omdat de muren niet recht lopen en er veel loze ruimten zijn. Maar geloof me: als je de oranje kast in de woonkamer opentrekt, zie je één grote berg met speelgoed.” En zelfs aan de binnenkant van die oranje kast vind je een panterprint terug. “Ik wilde eigenlijk een muur behangen met panterprint, maar dát ging te ver voor Jozef”, zegt Ashley lachend. “Ook al bedenk ik alles qua interieur, ik doe het altijd in overleg met hem.” 

We zagen ons hier meteen zitten
Terug naar de roots
Ashley en Jozef komen oorspronkelijk uit Vlissingen en Hansweert, maar woonden zestien jaar in de Randstad. “Ik wilde weg uit deze provincie, dus toen ik klaar was met de middelbare school ging ik die droom achterna. Jozef en ik waren toen al samen en gelukkig wilde hij met me mee.” Toen het stel kinderen kreeg, begonnen ze hun familie echter steeds meer te missen. “Je kunt niet even snel op de koffie. Bovendien werd Yuna middenin coronatijd geboren en veranderde er steeds meer in mijn werk als freelance styliste. Het werd steeds makkelijker om op afstand te werken. Daarnaast wilden we iets groter gaan wonen, maar dat was in de Randstad niet haalbaar. We besloten daarom om de stap te wagen en terug te keren naar Zeeland.”

Beslist binnen tien minuten
De voorkeur ging uit naar Walcheren. “Ik droomde van een oude boerderij waar ik een B&B kon beginnen of pipowagen kon verhuren. Dat werd het uiteindelijk niet.” Toen Ashley deze woning in de Warwijckestraat in Veere zag, voorheen een botenwinkel/werkplaats, was ze meteen enthousiast. “Maar ook voorzichtig. Ik was bang dat ik verliefd zou worden, maar het uiteindelijk te duur zou zijn. Het was mijn vader die toch een kijkje nam en belde met de boodschap: ‘Volgens mij sta ik in jullie huis.’” Na een last minute bezichtiging van slechts tien minuten besloot het stel een bod uit te brengen. “Een sfeervolle woning op een idyllische plek... We zagen ons hier meteen zitten.”

Toen het gezin in mei 2022 de sleutel van het huis kreeg, was er geen spatje kleur te bekennen. De woning onderging dus een enorme metamorfose. “Alles was wit, álles. En ik denk dat er nu wel twintig verschillende kleuren in het huis te vinden zijn, dus je kunt je wel voorstellen hoeveel tape- en schilderwerk we hadden. Boven hebben we alles zelf gedaan, dus we gingen ieder weekend op en neer. Beneden hebben we uiteindelijk wel wat uitbesteed.” De wc die oorspronkelijk in de woonkamer zat, is veranderd in een berg-ruimte en verplaatst. “Ook de badkamer beneden hebben we aangepakt, want ik wilde graag een bad. De keuken hebben we gehouden zoals die was, maar wel laten spuiten en wrappen.” 

Ik ben gek op prints, die zie je in iedere kamer terugMix van oud en nieuw
Toen het gezin nog in de Randstad woonde, droomde Ashley al van een bont interieur als dit. “De kinderkamers waren al in deze stijl en alle meubels en accessoires ook, dus die zijn meeverhuisd”, vertelt ze. “Ik hou van vintage, dat maakt een interieur eigen. Zo komen de keukentafel en boekenmolen uit mijn ouderlijk huis en een oude broodtrommel en vazen van mijn oma. Ik hou ook van foto’s en hang soms schilderwerkjes van mijn kinderen in lijstjes aan de muur. Maar we hebben ook zeker nieuwe meubelen. Ons interieur is echt een mix van oud en nieuw.” Ashley is stijlvast en maakt snel keuzes. “Ik kreeg regelmatig de vraag van schilders of mensen die hielpen of ik écht zeker wist dat ik de plinten óók weer in een andere kleur wilde. Ja, dat wist ik zeker. Ik had helemaal voor ogen hoe het moest worden.” De styliste neemt meestal het behangpapier in een ruimte als uitgangspunt qua kleuren. “Ik ben gek op prints, dus die zie je in iedere kamer terug. Inspiratie haal ik overal vandaan. Het is vaak vooral durven en gewoon doen.”

Toekomst
In principe is de woning van Ashley en Jozef zo goed als af. Enkel de waskamer, wc beneden en tuin moeten nog aangepakt worden. “Komende zomer willen we ook het buitenschilderwerk doen. Het liefst zet ik de kozijnen dan ook in een leuke kleur, maar omdat het een monument is, moeten we dat eerst aanvragen. Bovendien hebben we te maken met een beschermd stadsgezicht.” Hopelijk kan de styliste binnenkort haar passie voor interieur kwijt in andere woningen. “Naast kastsessies en personal styling, ga ik met mijn bedrijf Gaya Stijlstudio ook interieuradvies geven”, vertelt ze. “Mensen zeggen vaak dat ze het combineren van verschillende kleuren niet aandurven, maar bijna iedereen is enthousiast als ze mijn huis zien. Het belangrijkste is dat je kijkt naar wat jij mooi vindt en wat bij jou past. Dat is ook wat je hier terugziet: dit huis past helemaal bij ons. Wij zijn heel blij met het eindresultaat en zitten vaak op de bank tevreden om ons heen te kijken.”

Tekst Gertie De Boey 


Shop het interieur

Woonkamer: Wandlamp uitschuifbaar achter stoel: Bloomingville, Tafellamp: geblokte voet van &K Amsterdam met kap van Kwantum, Hanglamp lampion: HK Living, Verfkleur plafond: Yeabridge Green van Farrow & Ball, Verfkleur oranje kast: Terracotta Warrior van Vestingh, Marokkaans vloerkleed: Beni Quarain Outlet, Gouden blad behang: Arte, Bordeaux verfkleur inbouwkast: Preference Red van Farrow & Ball, Rond kussen op stoel en plaid op de bank: Sissy Boy Slaapkamer Yuna: Meegroei bed: Ikea, Wandlampje: Kwantum, Hartjes kussen: Karwei, Rieten mand met pompons: Club Nomad, Marokkaans vloerkleed: The Souks, Verfkleur roze houten latjes en kozijn: Rangwali van Farrow & Ball Slaapkamer Noé: Gouden blad behang: Arte, Rotan bed: Maisons du Monde, Gestreept kussen: Sissy Boy, Wandlampje: Kwantum, Boekenplank: Xenos Badkamer: Bad en kranen: Hudson Reed, Portugese tegels: Tegels in Huis, Handdoeken: Zara Home, Gele muurkleur: Yellow-Pink van Little Green


Gelezen in de wintereditie van Woon in Zeeland. 
Meer lezen? Kijk op wooninzeeland.nl.

Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Slaapkamer Yuna
Slaapkamer Yuna
Slaapkamer Yuna
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant