11 maart 2021

De kapper mag weer aan de slag; ”tot eind maart zitten we vol”

”Dit is de ideale tijd om je haar te laten groeien” De overheid heeft versoepelingen aangekondigd en een groot deel van de contactberoepen mogen weer aan de slag. Voor Ilse Boonman, eigenaresse van de Kniphoeve in Heinkenszand, een opluchting. Eindelijk mag ze weer doen wat ze al ruim 23 jaar het liefste doet, mensen gelukkig maken door een steentje bij te dragen aan hun uiterlijke verzorging.

Het is 15 december 2020 als ook Ilse te horen krijgt dat ze haar deuren moet sluiten. Nederland gaat in lockdown en contactberoepen mogen niet aan het werk. Net als vele anderen besluit Ilse om met haar twee collega’s, waaronder haar dochter Aimee, tot middernacht door te gaan. ‘’Heel bijzonder is dat. Je hebt zoiets nog nooit meegemaakt, maar we hebben geen moment getwijfeld om onze deur tot middernacht open te houden,’’ vertelt Ilse. Diezelfde middag, als de klanten erachter komen dat de salon dicht moet, staat de telefoon roodgloeiend. ‘’Het geeft natuurlijk een kick dat je het met z’n allen voor elkaar krijgt om toch een paar uur extra open te blijven en mensen kan helpen. Het besef dat je daarna dicht moet voor een paar weken, dat is pittig.’’ Tijdens de eerste dag van die lockdown moeten de dames even bijkomen maar al snel gaan ze weer aan de slag met het bezorgen van producten en haarverf.

Dat de deuren weer open zijn, kwam voor Ilse en Aimee toch onverwacht. Aimee: ‘’Je weet niet hoe het gaat lopen. Als de maatregelen steeds worden verlengd verwacht je niet begin maart open te kunnen.’’ Toch zijn de dames blij dat ze weer aan de slag kunnen en ook nu staat de telefoon roodgloeiend. Tijdens de persconferentie op 23 februari zitten Ilse en Aimee al in de salon met smart te wachten op welke besluiten er in Den Haag zijn genomen. Die middag lekt er al informatie uit en beginnen de vaste klanten naar de Kniphoeve te bellen voor een afspraak. Aimee: ‘’We hebben een lijst gemaakt en ’s avonds, na de persconferentie, zijn we meteen de klanten gaan bellen om afspraken in te plannen. Tot eind maart is de agenda helemaal vol.”

Tijdens de lockdown en ook nu ze weer open mogen, krijgen ze veel waardering van hun vaste klanten. Dankbaar vertelt Ilse dat ze bloemen, kaarten en lieve berichtjes krijgen. ”Dat doet ons echt goed.’’ De handen van de dames jeuken om alle coronakapsels flink aan te pakken, maar niet iedereen wil er de schaar in. ‘’Dit is de ideale tijd om het te laten groeien, want je hebt weinig keuze. Ook mevrouw geeft aan het iets langer te laten dan normaal,’’ vertelt Ilse terwijl ze vanachter haar mondkapje oogcontact maakt met de klant. ‘’Sommige klanten zijn zelf met een schaar of tondeuse aan de slag gegaan,’’ vult Aimee haar moeder aan. ‘’Gelukkig krijg je vaak te horen dat het kappersvak écht een vak is en dat ze het werk liever aan de professional overlaten.’’

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten