
Veilig en verantwoord
ColumnOnlangs vroeg iemand me op een feestje wat ik vond van de situatie in België. Eerst zouden de kerncentrales dichtgaan en nu blijven er toch weer een aantal langer open. Is dat wel veilig en verantwoord?
Zelf ben ik bij de kerncentrale Borssele bij eenzelfde vraagstuk betrokken. Als projectleider voor het project bedrijfsduurverlenging gaan we onderzoeken of we met de bestaande centrale nog tien of twintig jaar extra zouden kunnen doordraaien. Dat onderzoek doen we niet alleen. Ook externe partijen, zoals de oorspronkelijke bouwer van de centrale en de overheid, zijn betrokken. Samen bundelen we alle kennis en ervaring om een goed oordeel te kunnen vellen over de technische staat van de kerncentrale. En dan natuurlijk de vraag wat is er aan investeringen nodig om langer door te draaien? En is het dan met de huidige en toekomstige elektriciteitsprijzen nog steeds interessant?
Iedereen is gebaat bij een eerlijk antwoord
Voor mij als projectleider de taak om op bovenstaande vragen een antwoord te vinden. Dat begint met het een opstellen van een plan. Wat gaan we allemaal onderzoeken, wie hebben we daarvoor nodig en wanneer kunnen we een besluit nemen? Veel organiseren dus, maar ook de inhoud induiken. Al met al een leuk, divers en uitdagend project.
Staat de uitkomst al vast? Nee. Iedereen is vooral gebaat bij een eerlijk antwoord. En vergeet niet dat de overheid continu over onze schouders meekijkt. Een besluit als langer doordraaien met een kerncentrale gaat echt niet over een nacht ijs. Veilig en verantwoord. Dat zijn de sleutelwoorden.
Tom Keij
Fuel Cycle Manager EPZ