Afbeelding
Foto: Landschapspark Borsele

Het streekfonds draagt graag bij aan nieuwe initiatieven

Actueel

Het streekfonds van Stichting Landschapspark Borsele ondersteunde het afgelopen jaar diverse projecten met een bijdrage. “De aanvragen die gehonoreerd zijn, zijn heel divers”, vertelt voorzitter Marco Utermark. “Maar ze komen allemaal de aantrekkelijkheid en leefbaarheid van Landschapspark Borsele ten goede.”

“Het Kabouterpad bij Schaapskooi Zeeland is een goed voorbeeld van een product dat past binnen het kader van aanvullend aanbod zoals wij dat voor ogen hebben. Een wandeling speciaal toegespitst op hele jonge kinderen was er nog niet en is hiermee gerealiseerd. Vanuit het streekfonds betaalden we het vervaardigen van de kaboutertafereeltjes”, licht Marco toe.  Kinderen krijgen bij aanvang een knapzak, een kaboutermuts en een boekje met kabouterraadsels en puzzeltjes. 

Een heel ander initiatief is de Historische Winkelroute in Ovezande die in het kader van de viering van het 700-jarig bestaan is ontwikkeld. Op 9 mei – Hemelvaartsdag – kan je met een gids langs de voormalige winkelpandjes in het dorp wandelen. Met productkramen langs de route wordt het tijdsbeeld van toen verder vormgegeven. In de periode van 1950 tot 1980 waren er wel 40 winkeltjes. Daar zijn er momenteel nog maar 3 van over: een bakker, een supermarkt en een café. Alle andere doen tegenwoordig dienst als woning. Door het boekje dat wordt samengesteld is de route ook de rest van het jaar nog op eigen gelegenheid te lopen. Marco zegt hierover: “Vooral het duurzame karakter van dit initiatief -  dat er een blijvende activiteit van is gemaakt - heeft ons overtuigd dat we hieraan een bijdrage moesten verlenen vanuit het streekfonds.” 

De Geoparkwandeling rond Nisse was het eerste project dat een cheque in ontvangst nam vanuit het fonds. De uitwerking daarvan vordert gestaag. Voor het eind van het jaar kan je daar daadwerkelijk rondwandelen alsof je terug in de tijd bent. Je krijgt als het ware een kijkje in het Nisse van het jaar 1300. Op diverse punten kan je via een QR-code een historische visualisatie zien. Bijvoorbeeld van een motte, een houten schuurkerk of een historische boerderij. Bij deze 3d-beelden krijg je ook een korte uitleg. Het is net alsof de ambachtsheer van Nisse elk moment tot leven kan komen.

“Een aantal grote partijen die in Borsele ondernemen hebben zich als partner aangesloten bij de stichting en het streekfonds. De betrokkenheid bij onze doelstelling is groot en gelukkig dus ook de bereidheid om financieel mee te doen. De wens is dat nog veel meer organisaties zich aansluiten zodat we samen invulling kunnen geven aan het landschapspark en daarmee aan een vitaal en toekomstbestendig Borsele”, aldus Marco Utermark.

Aanvragen voor het streekfonds zijn van harte welkom en kunnen via www.landschapsparkborsele.nl/streekfonds worden ingediend via het daarvoor beschikbare formulier.

Afbeelding
Afbeelding
Digitale krant