29 april 2021

#Stamppot

Al enige tijd staat er in ‘Postvak In’ een briefje met #todo’s. Dit om mail te behandelen die op de column binnenkomt. Naast berichten op Whatsapp, Facebook, Instagram en live krijg ik ook weleens een mail binnen met iets leuks. Zo hadden we vorige keer Theo al eens de revue laten passeren. Nu is het de beurt aan Gisela die een mail stuurde van ‘uut de Rieng van ’t Ouweland’. Dat moet ik ook meteen twee keer lezen om te begrijpen wat daar staat. Mijn ouders hebben mij Hollands sprekend opgevoed. Wel als echte Goesenaar dus de tongval is Zeeuws en ik begrijp het ook wel, ze komt overigens van Oud-Sabbinge. Gisela steekt af met: Voor mijn oppaskindjes wil ik een poging wagen: Eten, gezondheid en de huis. Vervolgens vertelt ze over haar eigen ‘huus’ die altijd hebben meegekookt en inmiddels ‘over de rand van het nest zijn geduwd’. Ze vertelt ook hoe enthousiast ze zijn in de keuken met allerlei lekkere voorbeelden die ze maken met Chinese invloeden vanuit de studie van de jongste (Fusion noemen ze dat in onze branche). Ze is trots op haar zoons die zich uitstekend kunnen redden in de keuken. Nu is Gisela gastouder en wil ze ook de ‘huus over de vloer’ gezond en lekker meegeven met als huzarenstukje notenpasta van eigen gekraakte walnoten uit de tuin. ‘’Lekker dat ‘ie is”, zegt ze. Haar vraag is vervolgens welk top recept ik heb voor een lekkere winterse maaltijd. Nou Gisela, zullen we meteen het voorjaar erbij pakken? Eén van mijn specialiteiten, als drievoudig WK Snert- en Stamppotkoken, is natuurlijk een stamppotje. En ja ook in de lente en zomer past dit prima. Begin met aardappelen met schil, was deze, snij in gelijke delen en kook ze in water en zeewater (wel gezuiverd van Oosterschelder red.) of water met zout. Ondertussen groente naar keuze, groene kruiden uit de tuin of vensterbank fijnsnijden, uitje fijnsnijden en twee kleuren cocktailtomaatjes halveren. De aardappelen afgieten, flinke scheut olijfolie erbij, peper uit de molen en eetlepel grove Zeeuwse mosterd en even stampen met de stamper. Stamper vervolgens weg want de garnituur (lees: groente, in dit geval kruiden, ui en tomaat) spatel je erdoor om deze herkenbaar en heel te houden. Flinke lepel (of twee) Crème fraîche erbij en lekker warm of lauwwarm (tiède) serveren en genieten maar. Een nieuwe manier van stamppot eten, gezonder (meer vezels en vitaminen), lekkerder (meer bite) en minder werk (niet schillen) en minder afval van mooie producten die ons Zeeland rijk is. #smaekeluk (of hoe zou je dat in Zeeuws schrijven?). Vragen en opmerkingen mogen jullie mij natuurlijk altijd mailen op hans@zilt-e.nl.

Categorieën:

Meer nieuws

Bekijk alle nieuwsberichten